Starostovia majú obavy o cestovný ruch v dôsledku nižšej hladiny Domaše

15.04.2008 Celý región

Domaša 15. apríla (TASR) - Obavy z nízkej hladiny vodnej nádrže Domaša, ktorá môže ohroziť aktivity samospráv v oblasti cestovného ruchu, vyjadrujú starostovia obcí z jej okolia.
Niektoré samosprávy sa uchádzajú o financie zo štrukturálnych fondov Európskej únie (EÚ). Tie chcú investovať do akcií, ktoré by mali skvalitniť poskytované služby a pobyt rekreantov na brehoch Domaše. Nedostatok vody však môže ohroziť aktivity samospráv v oblasti cestovného ruchu.
Starosta obce Bžany Ján Fečko verí, že sa situácia po dažďoch zlepší. Podobný problém zaznamenal už pre štyrmi rokmi. Do zariadení v rekreačnej oblasti Domaša - Valkov investoval veľa peňazí. \"V polovici sezóny sme však museli odstaviť sociálne zariadenia, do ktorých sme investovali 15 miliónov Sk (464.411 eur), pretože hladina Domaše klesla, \" uviedol dnes pre TASR Fečko.
Vodohospodári však tvrdia, že situácia nie je až taká zlá, ako sa na prvý pohľad zdá, a robia, čo môžu. Vodohospodársky podnik musí pripraviť environmentálnu štúdiu, ktorá okrem iného stanoví upravovanie prietokov. \"V súčasnosti po dažďoch v uplynulých dňoch je zásobný objem Veľkej Domaše naplnený na 76 percent, v porovnaní s polovicou marca sa zvýšil o 8 percent, v podstate nejde o nič výnimočné. Merania za posledných 18 rokov, ktoré vykonávame vždy začiatkom marca, potvrdili, že v priebehu šiestich rokov z uvedeného obdobia bola hladina Domaše ešte nižšie, \" potvrdil vedúci dispečingu košického závodu Slovenského vodohospodárskeho podniku Viliam Vološ. Dodal, že vodná nádrž Veľká Domaša má viacročné vyrovnanie, na rozdiel od ostatných piatich, ktoré majú jednoročné vyrovnanie.
Podľa Vološa vodohospodári sa pridržiavajú manipulačného poriadku a robia všetko preto, aby nádrž naplnili. Dodal, že tak reagujú na spoločenskú objednávku. Vodou z nádrže totiž zásobujú niektoré podniky - Bukocel Hencovce, Chemko Strážske a pod.
 

Vyberte región